Meer schade aan huizen en auto’s door extreem weer

Extreme regenval en hevige hagelbuien zorgen de komende jaren voor een enorme stijging van de schade aan huizen, auto’s en bedrijfspanden. Uit onderzoek van de belangenvereniging Verbond van Verzekeraars blijkt dat de komende decennia de schade toeneemt met ruim een kwart miljard euro per jaar.

Aanleiding onderzoek

De aanleiding van het onderzoek van het Verbond van Verzekeraars is de extreme hagelbui in Brabant en Limburg in 2016. Dit behoort met de 100.000 schademeldingen en een uitgekeerd bedrag van bijna 500 miljoen euro tot de grootste natuurschade in Nederland tot nu toe. Naar aanleiding hiervan heeft het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS) van het Verbond berekend dat de totale klimaatschade met ruim 260 miljoen euro per jaar toeneemt. Van dat bedrag is sprake wanneer het klimaat extreem veranderd.

Een verplichte collectieve verzekering

Het Verbond pleit daarom voor een verplichte collectieve verzekering als maatregel. “In Nederland is overstromingsschade nu vrijwel onverzekerbaar, wij pleiten voor een collectieve oplossing hiervoor, net als in België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Met de desastreuze gevolgen van de overstromingen in Houston en Zuidoost-Azië scherp op het netvlies, evenals de ravage die de orkanen Irma en Jose aanrichtten in het Caribisch gebied en Florida, is een goede discussie hierover actueler dan ooit”, aldus de verzekeraars.

Minister van Infrastructuur en Milieu

Demissionair minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu is positief te spreken over het onderzoek van het Verbond. Zij wil graag in gesprek met de verzekeraars. “De zeespiegel stijgt en de bodem daalt. Nederland is door haar laag gelegen ligging kwetsbaar voor overstromingen en overtollige regen. Het Rijk, provincies, gemeenten en waterschappen investeren in de bescherming tegen overstromingen en wateroverlast. Dat kun je voor een deel beperken, maar niet helemaal voorkomen”, aldus Schultz.

Bent u benieuwd waarom het vaker en harder regent? Lees dan ons artikel hierover.

(Bron: verzekeraars.nl, Anp)

Geef een reactie