kweekvis

Kweekvis minder belastend voor het milieu

Meer vis bestemd voor consumptie op minder vierkante meters. Het is mogelijk met kweekvis. Deze kweekvis kan voor de toekomst een belangrijke bron van onze dagelijkse portie dierlijke eiwitten worden. Dit blijkt uit onderzoek gepresenteerd  in het blad Nature

Grote mogelijkheden

De wetenschappers hebben de potentie van de wereldzeeën in kaart gebracht en onderzoek gedaan naar de teelt van vis- en schelpdieren. Zij zien grote mogelijkheden voor de voedselproductie.  De kweekvis kan in een hoeveelheid gelijk aan de huidige visvangst, worden gekweekt op een oppervlakte minder dan 0,015 procent van het oceaanoppervalk.

Geschikt

Niet alle delen van de oceanen zijn geschikt.  De temperatuurverdeling, de aanwezigheid van voedsel en de groeimogelijkheden van verschillende soorten, zijn de belangrijkste factoren voor een succesvolle kweek. In totaal vonden de onderzoekers ruim Enkele van de  miljoen vierkante kilometer geschikt gebied om vis in kooien te kweken. Daarbij vonden zij ook nog eens gebieden met de grootste potentie , miljoen vierkante kilometer geschikt voor het kweken van schelpdieren.

Bevolkingsgroei

Met deze oppervlaktes kan ruim  keer zo veel meer vis worden gekweekt dan dat wij nu consumeren. Dat is volgens de onderzoekers nodig vanwege de bevolkingsgroei. Zoals het er nu naar uitziet zijn win 2050 met 10 miljard mensen op deze aarde. Een andere belangrijke reden om over te gaan op het kweken van vis, is dat het minder belastend is voor het milieu dan de huidige veeteelt en visserij.

Kanttekeningen

Het is niet alleen maar goed nieuws. Volgens Marc Verdegem, universitair hoofddocent aquacultuur in Wageningen, zijn er nog wel wat kanttekeningen. “Het artikel gaat niet in op alle hulpbronnen die nodig zijn en niet op het afvoeren van afvalstoffen. Dat moet je wel op een duurzame manier doen.” Volgens Verdegem is er naast technologie ook voedsel nodig, kooien, infrastructuur, schepen, verwerkingskanalen en verkoopkanalen. “Voorlopig zijn we er dus nog niet.” De bal ligt bij de overheid die de regelgeving kunnen versoepelen en bij investeerders, aldus de onderzoekers.

(Bron: NOS)

Geef een reactie