nachtwolken

Komende nachten zijn er mogelijk nachtwolken te zien

Ze hebben iets mysterieus en zijn prachtig om te zien: nachtwolken. Deze bijzondere wolken worden ongeveer anderhalf uur na zonsondergang zichtbaar en soms ook voor zonsopkomst. De omstandigheden zijn de komende week gunstig waardoor we een grote kans hebben ze te zien, meldt Weeronline. 

IJskristallen

Nachtwolken komen voor p 85 kilometer hoogte en zijn de hoogte. Ze danken hun vorm aan kleine ijskristallen die ontstaan op stofdeeltjes. De wolken geven niet letterlijk licht, het licht komt van de zon. Het wordt door de ijskristallen weerkaatste naar de aarde. Zo ontstaan er aan de hemel zilverblauwe streperige wolken. De wolken zijn zichtbaar zolang ze door de zon worden beschenen. Wanneer de zon helemaal onder de horizon zakt, verdwijnen de wolken weer.

Helder weer

De lichtende nachtwolken zijn in Nederland zeldzaam. Ze zijn alleen te zien tussen de maanden mei en begin augustus. Er zijn jaren dat het verschijnsel niet te zien is, de laatste keer zijn ze waargenomen is in 2015. Volgens de meteorologen van Weeronline zijn de omstandigheden momenteel ideaal. Dat zijn ze al sinds donderdag 7 juni 2018. Om de wolken te kunnen zien, moet het helder zijn. De voorspellingen zijn voor maandagavond en dinsdagavond gunstig. Daarna worden er meer wolkenvelden verwacht. Bij zonsondergang zijn ze dan waarneembaar aan noordwestelijke kant, bij zonsopkomst aan de noordoostelijke hemel.

(Bron: AD)

Geef een reactie