Kokosnoot inspiratie aardbevingsbestendige gebouwen

Biologen zijn samen met bouwkundig ingenieurs op zoek gegaan naar biologische structuren die mogelijk goed kunnen functioneren als stevig bouwmateriaal. Op dat gebied blijkt er een hoop te leren van kokosnoten.

Rijpe vruchten

De onderzoekers ontdekten dat de structuur van kokosnoten geschikt is als stevig bouwmateriaal en de vruchten zouden wel eens een grote rol kunnen gaan spelen bij het ontwerp van aardbevingsbestendige gebouwen. Kokospalmen kunnen tot wel 30 meter hoog worden, maar als de rijpe vruchten van die hoogte naar beneden vallen, blijven zij toch intact.

Bescherming

De structuur van de kokosnoot is erop ingesteld dat de schil niet zomaar kan barsten en de harde buitenste schil dient als bescherming van de binnenste zaden. Het onderzoeksteam gebruikte compressormachines om te testen in hoeverre de kokosnoot weerstand biedt aan sterke natuurkundige krachten. Die bevindingen combineerden ze met een uitgebreide microscopische analyse van de kokosnootschil.

Structuur

In de binnenste, harde endocarp-laag konden de onderzoekers verschillende hoeken in het vaatsysteem onderscheiden. Ze denken dat die structuur helpt om de route van een scheur binnen die laag zo om te geleiden, dat de kracht ervan afneemt. Hoe langer de scheur in de endocarp-laag geleid wordt, hoe groter de kans dat de scheur stopt voordat deze de volgende laag bereikt, is de gedachte.

Natuurkrachten

De manier waarop de kokosnoot bestand is tegen krachten van buitenaf, kan de onderzoekers helpen bij de bescherming van gebouwen die met flinke natuurkrachten te maken krijgen. Zoals gebouwen in gebieden waar vaak aardbevingen voorkomen. De onderzoekers presenteren hun bevindingen vandaag in het Engelse Brighton, tijdens een congres van experimentele biologen.

(Bron: NOS)

Geef een reactie