Juli

Juli 2017 is kletsnat verlopen

Na verwend te zijn met een aantal maanden prachtig weer, is er in juli op sommige dagen meer regen gevallen dan normaal in een hele maand. Het is daarmee de natste julimaand geworden sinds 2011 en voor degenen in het noordoosten van het land is het zelfs de natste juli sinds het begin van de metingen geweest.

Normaal 78 mm regen

Normaal valt er in juli gemiddeld 78 mm regen, maar dit jaar is er in Nederland gemiddeld 116 mm regen gevallen. De laatste keer dat we met zoveel hemelwater te maken hebben gehad, is in 2011. Er is toen gemiddeld 140 mm gevallen in de doorgaans zo mooie zomermaand. In het noordoosten is het helemaal bar geweest. Juli 2017 gaat daar de boeken in als de natste sinds het begin van de metingen.

Plensbuien

Na alle droogte en de natuurbranden die daardoor veroorzaakt zijn, is de regen aanvankelijk meer dan welkom. Uiteindelijk zijn de omvangrijke plensbuien juist weer voor overlast gaan zorgen. Zo is woensdag 12 juli bijgeschreven als de natste julidag in 17 jaar. Sinds het aantal meetstations op het huidige aantal staat (18 stuks, sinds 1999), is het niet eerder voorgekomen dat in de maand juli op zo veel locaties zo veel neerslag gevallen is. Op sommige plekken is meer dan 70 millimeter neerslag geregistreerd, een gebruikelijke hoeveelheid voor een hele maand.

juli

8 volle emmers water

Ook onder andere de nacht van 23 op 24 juli is kletsnat geweest. Volgens Weeronline is in Vlissingen in korte tijd 80 millimeter water gevallen. Wat neerkomt op 8 volle emmers water per vierkante meter. Normaal valt in de provincie Zeeland in de gehele maand juli tussen de 65 en 80 millimeter neerslag. Op verschillende plaatsen in het land hebben de hoosbuien afgelopen maand tot ondergelopen straten, pleinen en kelders van woningen geleid.

Duitsland – Denemarken afgelast

Ook op het EK vrouwen heeft de veelvloedige regen voor problemen gezorgd. Het veld van het stadion van Sparta, Het Kasteel, is zaterdag 29 juli 2017 onbespeelbaar geworden na een wolkbreuk. De kwartfinale Duitsland – Denemarken is daarom afgelast en een dag later alsnog gespeeld.

Duitsland vs Denemarken afgelast

Na regen komt zonneschijn

Als we kijken naar het aantal zonne-uren, hebben we het nog niet eens zo slecht gehad. Normaal is de zon in juli 212 uur te zien en afgelopen maand heeft de zon 205 uur geschenen. De gemiddelde temperatuur in De Bilt is met 17,9 graden wel op de normale waarden uitgekomen. Al hebben er wel een aantal opvallend koude nachten tussen gezeten, met lokaal temperaturen rond het vriespunt. Wat zeer uitzonderlijk is voor deze periode van het jaar. Echt zomerse dagen (met 25 graden en meer) hebben we maar weinig gehad afgelopen maand, slechts 5. Normaal telt juli er 9 of meer.

(Bron: ANP, weeronline.nl)

Geef een antwoord