steekmug

Is het einde van de steekmug in zicht?

Muggen steken en daardoor ontstaan vervelende bulten die erg kunnen jeuken. Althans, dat is de associatie die wij nu nog met het beestje hebben. Als het aan verschillende Amerikaanse wetenschappers ligt, wordt dit beeld in de toekomst heel anders.

Einde van de steekmug?

Wetenschappers op de hele wereld zijn al jaren bezig met experimenten die ervoor moeten zorgen dat de malariamug minder snel steekt en dus minder mensen ziek maakt. Een heel mooi streven, maar nog beter zou het zijn als geen enkele mug meer zou steken. Of dit mogelijk is, zijn Amerikaanse wetenschappers van de universiteit van Oregon nu aan het onderzoeken. Voor hun studie gebruiken zij de muggensoort Wyeomyia smithii, een soort waarvan de vrouwelijke muggen erg van bloed houden óf er helemaal niets van willen weten.

Genen

Tot welke groep de mug behoort, bepalen de genen die het diertje bij zich draagt. De wetenschappers weten inmiddels welke genen de voorkeur bepaalt, maar ze zijn er nog niet achter hoe zij deze kunnen manipuleren. Hoewel het onderzoek niet vergevorderd is, denkt onderzoeker Christina Holzapfel wel dat dit dé manier kan zijn om muggenbeten op den duur uit te roeien.

Muggenbulten en ziektes

Als het onderzoek slaagt, dan betekent dat niet alleen dat het gedaan is met irritante, jeukende bulten, maar ook dat ziektes zoals zika en knokkelkoorts tot het verleden behoren. Deze 2 zijn, naast malaria en gele koorts, de bekendste ‘muggenziektes’.

Het is overigens niet zo dat als deze muggen de ziektes niet meer overbrengen, zij ook automatisch uitsterven. De soorten blijven gewoon bestaan, alleen zijn zij niet meer in staat om ziektekiemen over te dragen op mensen.

(Bron: Nature Today, University of Notre Dame, University of Oregon)

Geef een reactie

Reactie

    Pandersje says:

    Het is nu 2022. Ik heb het idee dat nog niet alle steekmuggen dit artikel hebben gelezen want ik zit nog steeds onder de bulten.