energieneutraal

In 2030 alle snelwegen energieneutraal

Almere trapt als eerste af met een energieneutrale snelweg. Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) heeft daar donderdag 16 februari 2017 het startsein voor gegeven.

Zonnepanelen

De werkzaamheden aan de A6 bij Almere moeten in 2022 afgerond zijn. Dankzij zonnepanelen voorziet de snelweg dan tussen Almere Havendreef en Almere Buiten-Oost in zijn eigen energiebehoefte. Het is de bedoeling dat in 2030 alle Nederlandse snelwegen, bruggen, tunnels en sluizen dat doen. Bij het knooppunt van de A6 en de A27 komt een veld met 4000 tot 10.000 zonnepanelen. Die panelen moeten voldoende energie opwekken om alle verkeerssystemen en verlichting te laten werken. De werkzaamheden duren 5 jaar.

Overlast beperkt

De komende jaren komen ook andere snelwegen aan de beurt. Volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat wordt daarbij “meegelift op geplande onderhoudsprojecten, zodat de overlast beperkt blijft”. Het plan voor een energieneutrale infrastructuur is in juni 2016 door de minister bekend gemaakt. Behalve met zonnepanelen gebeurt dat door windmolens en technische innovaties. De Ramspolbrug bij Kampen, volgens Rijkswaterstaat de enige beweegbare brug ter wereld die alle benodigde energie zelf opwekt, dient als voorbeeld.

(Bron: ANP)

Geef een antwoord