Wegwerpbekertje mok

Hoe zit het? Is een mok beter voor het milieu dan een wegwerpbekertje?

Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: is een mok beter voor het milieu dan een wegwerpbekertje?

Mok of wegwerpbekertje?

Als u koffie of thee uit de automaat haalt, op het werk of op het station bijvoorbeeld, kunt u een wegwerpbekertje gebruiken of uw eigen mok meenemen. De wegwerpbekertjes belanden uiteindelijk in de afvalbak, terwijl u de mok vaker kunt gebruiken. Niet voor niets gaan koffiebekers en andere soorten wegwerpplastic vanaf 1 juli 2023 extra geld kosten. Het antwoord op de hoofdvraag lijkt dus voor de hand te liggen. Maar zo eenvoudig is het niet.

Productiekosten en duurzaamheid

Volgens het gespecialiseerde platform Milieu Centraal zijn er namelijk meerdere factoren die de milieuvriendelijkheid van het materiaal bepalen. Enerzijds is er voor het maken van een mok (keramiek of glas) veel meer materiaal nodig dan een wegwerpbekertje (karton en/of plastic). Maar anderzijds kunt u met 1 en dezelfde mok lange tijd vooruit, terwijl u natuurlijk niet maandenlang hetzelfde wegwerpbekertje gebruikt.

Statiegeld blikjes supermarkt inleverautomaat
Lees ook: Statiegeld op blikjes: welke blikjes kunt u wel en niet inleveren?

Afwas

Daarnaast speelt de afwas een rol. Uiteraard is het nodig om uw mok van tijd tot tijd af te wassen, maar dit kost wel extra energie. In de vorm van warm water voor het afwassen met de hand of in de vorm elektriciteit voor de vaatwasser. Als u een mok meerdere malen gebruikt en daarna pas afwast, is dat milieuvriendelijker. Maar of het ook hygiënisch is, is weer een tweede.

Recycling

Voor wegwerpbekertjes geldt hetzelfde. U kunt ze meerdere keren gebruiken voordat u ze weggooit, tenzij u dat een onsmakelijk idee vindt. Dat ze recyclebaar zijn, spreekt ook in het voordeel van de bekertjes. Om te kunnen recyclen, moet u ze vrijwel altijd bij het plasticafval gooien. Dat geldt ook voor kartonnen bekertjes, waar meestal een laagje plastic in zit. Voor het oud papier zijn de bekertjes na gebruik sowieso niet geschikt, want oud papier moet schoon en droog zijn.

Afval afvalbakken papier glas restafval
Lees ook: Gft, papier en karton, plastic, glas en restafval: wat moet in welke afvalbak?

Hoelang kunt u met 1 mok doen?

Volgens onderzoek, opgezet door Milieu Centraal, bent u milieuvriendelijk bezig als u 1 jaar lang dezelfde mok gebruikt, in plaats van wegwerpbekertjes. Mits u voor het afwassen een energiezuinige methode gebruikt. Zowel met de hand als met de vaatwasser kunt u op verschillende manieren energie besparen, zoals we in dit artikel uitleggen. Maar als u wegwerpbekertjes gescheiden weg kunt gooien – om ze te laten recyclen, net als gebruikte koffiecapsules – dan is dat helemaal geen gek alternatief.

Blijven wegwerpbekertjes nog bestaan?

Het lijkt er bovendien niet op dat wegwerpbekertjes snel uit het straatbeeld gaan verdwijnen, ondanks de extra kosten voor de verpakking. “Een paar cent extra is voor de meeste consumenten geen reden om niet voor die wegwerpbeker te kiezen, ze zijn gewend aan het gemak”, citeert het ANP Karl Beerenfenger, medewerker bij Recycling Netwerk Benelux. Het kabinet wil met deze extra kosten de hoeveelheid zwerfafval terugdringen en hoopt hergebruik te stimuleren. Maar zoiets gebeurt niet van de ene op de andere dag. “Zolang wegwerpproducten op veel plekken beschikbaar blijven, wordt er niet voldoende geïnvesteerd in goede systemen om hergebruik te organiseren”, aldus Beerenfenger.

Ventilator airco
Lees ook: Ventilator of airco ’s nachts laten draaien: hoeveel betaalt u daarvoor?

(Bron: Archief, ANP, Milieu Centraal. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie