korte broek

Het weerbericht: korte broek?

We bevinden ons ongeveer 2 maanden voor de langste dag. De zomer nadert, en de temperatuur gaat nu vorderingen maken.

De afgelopen natte maanden hebben ervoor gezorgd dat de droogteperikelen in Nederland en omgeving zo goed als voorbij zijn. Het Europese Copernicus-instituut meldt dat delen van Frankrijk, Schotland en Zuid-Europa nog wel kampen met grondwatertekorten. Vooral Noord-Italië en Spanje bevinden zich in de gevarenzone. Zo beginnen ze ‘m in Spanje behoorlijk te knijpen. Vóór eind april moeten de regens voor de zomer binnen zijn, maar er is weinig in zicht. In het zuiden staan de stuwmeren gemiddeld voor amper 30 procent gevuld.

Steeds makkelijker om in korte broek of rok rond te lopen

Het is prettig dat bij ons natuur en landbouw voorlopig genoeg water hebben, maar een droge en warmere periode is ook wel weer leuk. De wind is oostelijk, dus niet echt uit een warme richting. Maar het samenspel van een warmer wordende bovenlucht en meer zonuren kan de middagtemperaturen aardig opstuwen. Mogelijk halen we de 1e 20-er van het jaar. Voor we het weten is de wind echter weer terug in de echt kille noordelijke hoek; dat lijkt deze lente een gewoonte te worden. Maar als de zon goed doorbreekt is het in de 2e helft van april, ook bij noordelijke winden, wel steeds gemakkelijker om in korte broek of rok rond te lopen. Mijn ‘1e keer’ dit jaar was op 1e paasdag. Dat ging net!

Grieta Spannenburg en Jordi Bloem delen afwisselend hun ervaringen over het weer in een wekelijkse column voor MAX Magazine. Bekijk hun overige weercolumns.

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 16 2023. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie