zonkracht

Het weer: zonkracht neemt toe

Nu we maart achter ons hebben gelaten, kan geleidelijk de zon haar opwarmende werk gaan doen. De zonkracht was tot nu toe vrij bescheiden, maar zal snel oplopen. Het betekent dat het hoe dan ook almaar milder aanvoelt. Wel heb je in deze tijd nog een groot verschil tussen plekken in de zon en in de schaduw. Dat kan gevoelsmatig zomaar 10 graden schelen.

Aprilzon is echt lekker warm

Een luchttemperatuur van 14 graden is zonder zon en met een windje nogal kil. Maar een windstille 14 graden vol in de aprilzon is echt lekker warm. Na de bijzonder natte maartmaand lijkt het in de beginfase van april allemaal wat rustiger te zijn. Hogedruk maakt grotere kans in onze contreien en ook al komt de wind af en toe vanuit een kille hoek, de temperaturen gaan wel opwaarts. Droge etmalen zijn veel vaker aan de orde dan de afgelopen weken. Daar waar het droog en helder is, zowel overdag als ’s nachts, krijgen we een temperatuurgrafiek die oogt als een zaagtand: kille nachten en overdag fraaie opwarming.

Nachtelijk vorst geen bijzonderheid

Ooit wandelde ik tijdens een ‘zaagtandperiode’ door de Ardennen. Dat was overigens half maart, tijdens een winterkampeerweekje. Overdag werd het warm genoeg om de jas uit te doen en ‘s avonds lag je met alle kleren aan in een slaapzak. Om vervolgens in de vroege ochtend het ijs van de rugzak af te vegen. Nachtelijke vorst is in april geen bijzonderheid. In 2022 nog is er door fruittelers flink gesproeid om vorstschade te voorkomen.

Geef een antwoord