Weerbericht Nederland 13 april 2024 wisselvallig

Het weer: zon steeds sterker, maar wisselvalligheid troef

De temperatuurverschillen tussen het hoge noorden en Zuid-Europa zijn erg groot. De winter was opvallend koud in heel Scandinavië en een deel van die winterkou hangt nog boven de noordelijkste breedtegraden. Zo beleven Lapland en Spitsbergen een koude lente. Er ligt nog opvallend veel ijs in de haven van de hoofdstad van Spitsbergen, Longyearbyen. Wie de webcam in de gaten houdt, kan af en toe een ijsbeer door de aprilkou zien slenteren.

Kou in het noorden, hitte in het zuiden…

In het zuiden van ons continent staat de zon ondertussen dermate hoog aan de hemel, dat het er flink opwarmt. Wetende dat temperatuurverschillen de motor van het weer zijn, kun je je voorstellen dat het nog wel wisselvallig blijft in de gebieden tussen noord en zuid in. En daar ligt onder andere: Nederland. Het komt overeen met de seizoensverwachting die voor de lente uitstaat. Het blijft dan ook aan de wisselvallige kant, al komt een hogedrukgebied vrij dichtbij te liggen, mogelijk boven Frankrijk.

… wisselvalligheid in Nederland

Zodra de wind even uit het zuiden waait, leeft de temperatuur op, maar met aanlandige winden is het frisjes. De zonkracht neemt ondertussen toe en als de zon er even bij is, voelt het vrij snel lekker aan. Standvastig droog en zonnig lenteweer staat nog niet op doorbreken. Maar er zijn zeker fraaie dagdelen en dagen. Ik ga binnenkort dan ook maar eens mijn vouwkajak uit de mottenballen halen. Inmiddels ben ik ook op kanoles en leer van alles over de voorwaartse slag en over omslaan. Hopelijk kiep ik voorlopig niet om; het water in de haven is me nog veel te koud.

Grieta Spannenburg en Jordi Bloem delen afwisselend hun ervaringen over het weer in een wekelijkse column voor MAX Magazine. Bekijk hun overige weercolumns.

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 15 2024. Foto: Wolf-photography/Shutterstock)

Geef een reactie