zompig

Het weer: zompig Nederland

Ik was blij dat ik ze weer zag: mijn vissen! Vanaf eind november waren ze in de ‘diepte’ van de tuinvijver verdwenen en dan is het gokken hoe het met ze is. Toen ik half januari tot mijn kruis door het ijs zakte vreesde ik de bodem om te woelen waar mijn oranje knakkers winterslaap aan het houden waren.

Maar half februari, het was weer eens uitzonderlijk mild, kwam een groepje van 12 vissen naar boven. Ik zwaaide naar ze en vertelde dat er van winterweer niets meer kwam. Ze konden bovenin blijven rondhangen. Ondertussen ben ik wel bang dat ze een keer met water en al de vijver uit golven. We maken een uitzonderlijke natte herfst en winter mee. De grondwaterstanden zijn overal zeer hoog, vaak op het maaiveld. Duinen, tuinen, velden en bossen liggen vol met water.

Continu laagje water

Ik moet denken aan het vorige huis waar ik woonde, met souterrain. Zou dat droog blijven? Een collega uit Eindhoven meldde dat zijn souterrain inmiddels continu een laagje water heeft. Ik peins ook over al die plaatsen en buurten die het woordje ‘broek’ in de naam hebben, dan weet je ook wel wat de grondwaterstanden nu doen. Zovelen zijn toe aan een paar weken hogedrukweer met zonneschijn. Maar voorlopig zit zo’n periode niet in het vat. Het blijft wisselvallig, met maximumtemperaturen veelal tussen 7 en 11 graden en tijdens kalme nachten mogelijk eens wat vorst. Er valt bij tijden regen en soms passeren buien. Zo’n bui kan ditmaal ook een maartse bui zijn.

Grieta Spannenburg en Jordi Bloem delen afwisselend hun ervaringen over het weer in een wekelijkse column voor MAX Magazine. Bekijk hun overige weercolumns.

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 9 2024. Foto: ANP)

Geef een reactie