kougrens

Het weer: kougrens nabij

Met december in zicht krijgen we steeds beter in beeld hoe 2022 in de statistieken gaat eindigen. Uiteraard scoren we hoog op neerslaggebrek en warmte. Een recordzonnig jaar hebben we al sinds 8 november te pakken. Naast alle records is het nu interessant om uit te vogelen hoe het gaat met de kansen op winterweer. 

De 1e winterprik is inmiddels geweest en ook is er kou aanwezig boven Noord-Europa. Dat biedt kansen voor winterliefhebbers. Onlangs trof een hevige kou-uitbraak Canada en de VS. In Europa gleed vervolgens van oorsprong Arctische lucht over de Baltische staten en oostelijk Europa zo naar Nederland. Het was voor het eerst sinds half april dat we (regionaal) met lage temperaturen te maken kregen.

Wintergrens in de buurt

Voorlopig blijft de wintergrens relatief in de buurt en zwabbert die boven Zuid-Scandinavië. De meeste modelberekeningen laten de wind bij ons zuidelijk tot zuidwestelijk en onder de straalstroom gelegen komen meerdere regenzones over ons heen. Het is echter niet ondenkbaar dat af en toe een vleug Scandinavische kou ook tot onze contreien doordringt. De middagtemperaturen variëren waarschijnlijk tussen 7 en 10 graden, maar kunnen in de noordoosthoek soms wat lager uitpakken.

Winterstemming

Door het mogen ruiken aan winterweer raak ik mentaal al een beetje in winterstemming. Mijn winterlandschapje begint te lonken. Wordt de winterstemming menens, dan komt alles tevoorschijn: schaatsende figuurtjes, blokhutjes, kampvuur en draaiende skilift. Vooral die kabelbaan heeft de belangstelling van mijn katten, die graag met de kabeltjes spelen. Onhandig. Maar wel gezellig.

Grieta Spannenburg en Jordi Bloem delen afwisselend hun ervaringen over het weer in een wekelijkse column voor MAX Magazine. Bekijk hun overige weercolumns

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 48 2022. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie