wisselvallig

Het weer: wisselvallig

Het Nederlandse hoogveen heeft een paar jubelende weken achter de rug. Ik ken enkele terreinbeheerders die veengebieden onder hun hoede hebben en die altijd melden hoe blij ze worden van regen. “Het kan mij niet nat genoeg zijn”, ik hoor het een gids van het Vragenderveen in de Achterhoek nog zeggen.

Veen floreert bij regenwater

Er is nog maar heel weinig levend hoogveen over: in de Achterhoek, delen van Overijssel, Drenthe en op de grens van Drenthe en Friesland. Dit type veen wordt puur gevoed door regenwater, waardoor onder andere veenmos kan aangroeien. Dit veenmos fungeert als een spons en kan heel veel water vasthouden. Perfect dus ook om overvloedig water mee te bufferen.

Wisselvallig

Dat regenwater zal nog wel een tijdje een hoofdrol spelen, want de wisselvalligheid lijkt een blijvertje. De atmosfeer houdt boven onze contreien tamelijk rumoerige luchtdruksituatie in stand, waarbij er geregeld neerslagzones over de Benelux schuiven. Daarbij blijft de wind veelal ergens vanuit de zuidelijke hoek waaien: uit zuidwest, zuid of zuidoost. Soms is dat een straffe bries. Echte kou is dan nog niet aan de orde. Wel kan de kortdurende passage van een zogeheten trekrug, een tijdelijke uitloper van een hogedrukgebied, een rustig en droog etmaal of dagdeel veroorzaken. Mocht dat in de nacht gebeuren en het wordt eventjes helder, dan ligt grondvorst op de loer, maar niet grootschalig. ’s Middags zullen de temperaturen veelal tussen 12 en 15 graden variëren. Want hoe je het ook wendt of keert, het seizoen vordert natuurlijk wel gestaag.

Grieta Spannenburg en Jordi Bloem delen afwisselend hun ervaringen over het weer in een wekelijkse column voor MAX Magazine. Bekijk hun overige weercolumns.

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 44 2023. Foto: Shutterstock) 

Geef een reactie