2023

Het weer: welk cijfer geeft u het jaar 2023?

Het grote terugkijken naar 2023 gaat van start. Het hoort bij de wat melancholische decemberfase. Met een kleine vriendenclub hebben wij de traditie om het bijna voorbije jaar een persoonlijk cijfer te geven.

Het gaat daarbij niet eens om het getal, maar om de redenatie. Wat maakt nou dat een jaar voor jezelf positief of negatief uitpakt en hoe weeg je hoogte- en dieptepunten tegen elkaar af? Vaak zitten we nog op de dag zelf allemaal aan ons cijfer en verslagje te werken. Tijdens oudjaarsavond krijgt ieder de tijd om zijn eigen ‘jaarverhaal’ te vertellen en uiteindelijk van een cijfer te voorzien.

Behoorlijk interessant jaar

Mijn cijfer weet ik nog niet. Wel weet ik dat het weer dit jaar behoorlijk interessant was en dat draagt vast iets bij aan het jaarcijfer. Ook was ik heerlijk veel buiten. Ik heb genoten van de sneeuw op 11 maart, van een kil kampeerweekend in het voorjaar en van zomerse vaartochtjes met mijn opblaaskano.

Geen winterweer

Helaas is er geen winterweer in zicht, want dat zou mijn jaarcijfer nog oppoken. Het is voorlopig zo dat koude lucht vanuit Noordoost-Canada en Groenland de oceaan op stroomt. Die kou botst vervolgens op veel mildere oceaanlucht, leidend tot een westcirculatie. In een dergelijk atmosferisch ritme komt er geregeld neerslag op ons af. Hooguit zitten daar wat winterse buien bij, verder is het vaak kil en herfstachtig met flink wat wind en ’s middags 4 tot 9 graden. Een groene Kerst dus. Ik wens u allemaal fijne dagen en een mooi jaarcijfer!

Grieta Spannenburg en Jordi Bloem delen afwisselend hun ervaringen over het weer in een wekelijkse column voor MAX Magazine. Bekijk hun overige weercolumns.

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 51 en 52 2023. Foto: Shutterstock) 

Geef een reactie