weerkunde

Het weer: weerkunde maakt mijn beroep zo uitdagend

Vanaf eind 1979 houd ik mij bezig met het opmaken van weersverwachtingen. Dat ging aanvankelijk nog met behulp van toegezonden weerkaarten van het KNMI (internet was er nog niet).

Weerkunde in de jaren 80

Begin jaren 80 wilde ik mij meer verdiepen in de weerkunde. Ik heb boeken aangeschaft en apparatuur om de weerkaarten van de Duitse weerdienst te kunnen ontvangen. Dat was apparatuur met een kristalontvanger en een printer voor de weerkaarten, de Hellfax. Er ontstond bij mij een kast vol apparatuur, die gedurende de tijd moderner werd. De weerkaarten waren de belangrijkste bouwstenen voor het maken van de verwachting.

Ervaring met weersituaties

Natuurlijk zijn wolken ook een goede hulp en daar komt voor mij de weerkamer-ervaring bij. Ervaring die ik opdoe met weersituaties, het interpreteren van kaarten en de uitkomsten van de verwachtingen. Tegenwoordig zijn er nog veel meer gegevens beschikbaar om een goede weersverwachting te maken dan begin jaren 80. Nu beschik ik over alle gegevens die nodig zijn voor het opmaken van uitgebreide weersverwachtingen op allerlei gebieden en heb ik de beschikking over mijn eigen database voor een weersverwachting over de gehele wereld van 10 dagen in het vooruit.

Een ouderwetse én moderne weerman

Ik noem mijzelf de ouderwetse én moderne weerman. Voor mij staan de weerkaarten voorop bij het maken van een verwachting, de lucht hoort erbij en natuurlijk de bijbehorende uitkomsten in de database. Toch is het maken van een weersverwachting lang niet altijd gemakkelijk. Er kunnen grote verschillen voorkomen in ons land. Bijvoorbeeld zware buien zijn niet altijd extract in te schatten als het gaat om de verwachte positie met daarbij de activiteit. Zoals wel of geen windhozen en de hoeveelheden neerslag. Ook mist is niet altijd goed in te schatten en zo zijn er nog veel meer weersituaties te benoemen. Het houdt mijn beroep levendig, interessant en uitdagend. Samen met de gevolgen van de opwarming…

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 47 2021

Geef een reactie