weersverwachting

Het weer: het maken van een weersverwachting

Het maken van een weersverwachting is niet altijd even simpel. Het hangt er natuurlijk wel vanaf hoeveel energie je erin steekt. Ik wil het zo goed mogelijk doen.

Voor het maken van weersverwachtingen zijn er weerkaarten beschikbaar met de actuele situatie op een bepaald moment. Maar er zijn ook weerkaarten die op basis van computerberekeningen prognoses geven voor een flink aantal dagen in het vooruit. Dit kunnen berekeningen van 5, 7 of 8 dagen zijn. Er zijn ook prognoses van weerkaarten voor 10 tot 16 dagen. Sommige computermodellen geven zelfs een prognose voor een hele maand of een heel seizoen. Ik maak ook gebruik van die modelberekeningen. Zo heb ik een contract met de Duitse weerdienst voor alle weerdata over de hele wereld.

Weersverwachting: naar buiten kijken en weerkaarten

Als ik een weersverwachting maak, kijk ik als 1e altijd naar buiten, naar de lucht, en ik zorg dat ik ook even buiten ben. Ik haal de weerkaarten op die ik wil gebruiken en ik kijk ook naar de automatische uitkomsten van het computersysteem. Om deze uitkomsten te kunnen zien heb ik een systeem laten bouwen dat de prognoses voor de gehele wereld vertaalt en zichtbaar maakt. Deze prognoses en uitkomsten worden dagelijks om de 6 uur vernieuwd door het datasysteem van de Duitse weerdienst. Het gaat hier om een 10-daagse prognose. Om te komen tot een weersverwachting voor ons land worden de uitkomsten van dit eigen systeem door mij vergeleken met de prognoses van weerkaarten en voor een periode van 7 tot 8 dagen. Ik combineer dit met mijn ervaring en mijn gevoel speelt ook een rol. Op deze manier kom ik tot een weersverwachting. Hiermee ben ik er nog niet, een andere keer meer hierover.

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 12 2021

Geef een reactie