vogelvoer

Het weer: weer op de grens en vogelvoer inslaan

Toen ik eind 2023 de koude lucht in de weerkaarten steeds meer richting ons zag schuiven, wist ik genoeg: vogelvoer kopen. Ja, ik dacht ook aan schaatsen en aan mooie wandelingen met een winterzon. Maar ik checkte vooral mijn voorraad voor de tuinvogels.

Steeds meer vogels in de tuin

Met vrieskou op komst kun je allerlei soorten op je eigen terrein verwachten, superleuk. Er lagen nog wat overjarige vetbolletjes en gedroogde meelwormen, maar dat kon toch echt een stuk beter. En toen kwam de kou, maandag 8 januari 2024. De vogels arriveerden al eerder en er landden er steeds meer in mijn tuin. Naast de bekende exemplaren ontwaarde ik tijdens de koudste dagen 3 koperwieken, een appelvink en een puttertje. Yes!

Mildere lucht

Ondertussen kwamen we in schaatsweer en vervolgens in kwakkelig winterweer terecht. Voorlopig blijven de termen guur, waterkoud en (licht) winters van toepassing. Vanaf Groenland glijdt continu vrieskou de oceaan op en deze wordt richting ons, maar vooral naar Scandinavië gedirigeerd. Ondertussen nadert vanuit het zuidwesten juist weer wat mildere lucht. We komen dus wederom op het grensvlak tussen kou (noord van ons) en zachte lucht terecht.

Lastige verwachtingen

Een atmosferisch recept voor lastige verwachtingen en af en toe neerslag. Zodra we in een vleug winterse lucht vertoeven betekent het neerslag in de vorm van (natte) sneeuw, maar met instroom van mildere lucht gaat het om regen.

Grieta Spannenburg en Jordi Bloem delen afwisselend hun ervaringen over het weer in een wekelijkse column voor MAX Magazine. Bekijk hun overige weercolumns.

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 3 2024. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie