zomerkansen

Het weer: wat zijn de zomerkansen?

Er ligt nog een groot deel van de zomer voor ons, maar wat zijn de zomerkansen? De 1e week van de noordelijke vakantieperiode zit erop en donderdag 15 juli 2021 zijn we halverwege deze 2e zomermaand gegaan.

Het is tot nu toe een zomer van warmte en extremen. Vooral de vele en extreem zware buien vallen op. Ik ben veel mensen tegengekomen bij mij in Harlingen die dit een echte ‘Hollandse zomer’ noemden. Die term werd in het verleden veel gebruikt bij een zomer die sterk wisselend en buiig was. Ik ben zelf van mening dat voor een Hollandse zomer er ook sprake moet zijn van vaak koel weer en gemiddeld een te lage temperatuur. Maar deze zomer was juni in De Bilt recordwarm. Juli is in De Bilt weliswaar een halve graad aan de koele kant begonnen.

Onderzoek zomerkansen

Het KNMI heeft de resultaten van een nieuw onderzoek naar de trend van zomers gepubliceerd. Hieruit blijkt dat zomers vaak voor eenzelfde weertype gaan. Dit kunnen stabiele en warme tot zeer warme en droge zomers zijn onder hogedrukgebieden die het lang volhouden. Het kunnen ook zomers zijn die onder invloed van een westelijke stroming komen met koel en nat weer. Als de zomer met een bepaald stromings- en weerpatroon begint, is de kans volgens dit onderzoek groter dat dat patroon de trend wordt van de zomer.

Moeten we ons voor een stabiele warme zomerweerperiode richten op de laatste 10 dagen van deze maand juli of wordt het pas augustus? Dat is moeilijk te zeggen. Ik verwacht nog wel 1 of 2 stabiele en flink warme zomerperioden. De zomerkansen in die perioden zie ik pas tegen het einde van deze maand of in augustus. En dan moet het nog meezitten…

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 29 2021

Geef een reactie