zomer

Het weer: wat een zomer!

De meteorologische zomer zit er bijna op. Het is alweer bijna 31 augustus. Het is een zomer geworden die over het geheel genomen bijna 1,5 graden te warm zal uitpakken en misschien nog wel iets hoger.

Voor De Bilt heb ik een gemiddelde zomertemperatuur staan van rond 18,3 of 18,4 graden. Dat is bijna 1,5 graden te warm. Er is een overschot aan regen te boeken en een overschot aan zonuren. Juni bijna 2 graden te warm, juli was bijna 1 graad te koud en augustus was met de lange hittegolf bijna 3 graden te warm en komt daarmee met gemak in de in de top 10 van warmste maanden terecht en wel op nummer 2.

Augustus 1997 is nog nummer 1 met 20,5 graden, maar dat kan dus nog anders uitpakken. Opvallend van deze zomer waren de zware buien met wateroverlast, soms zware hagel, valwinden en windhozen. We kunnen ons vanaf dinsdag 1 september opmaken voor de meteorologische herfst. Volgens de kalender begint de herfst op 22 september.

Het is ook de zomer geworden die in het teken stond van corona. Over de relatie van corona met het weer heb ik in april al geschreven. Ik heb deze zomer als zeer bijzonder ervaren, als het gaat om de extremen in het weer en de hittegolf. Ik heb weinig in de regen gestaan tijdens de opnamen van het weerbericht. Bijzonder was voor mij ook het vermijden van drukte en het missen van evenementen als gevolg van de coronamaatregelen. Toch hebben wij bij MAX en in het programma MAX vakantieman de zomer-gezelligheid laten zien en natuurlijk het (zomer)weer.

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 35 2020

Geef een reactie