augustus

Het weer: vooruitkijken naar augustus

We zitten alweer in de laatste dagen van juli en voor het zuiden is het de 1e zomervakantieweek. Maakt de zomer als we vooruitkijken naar augustus nog kans op een lange periode van stabiel weer of zet de trend van variatie en gemiddeld warm weer door?

Zomerwarmte?

Voor begin augustus zie ik nog geen echt lange periode met stabiel weer komen. De eerste 10 dagen kunnen weleens een wisselend beeld blijven geven. Variatie tussen (zware) buien, een paar betere dagen, maar over het algemeen wel blijvend warm. Als er in augustus nog sprake moet zijn van een lange(re) periode met volop zomerwarmte, dan moeten we naar mijn mening na de eerste 10 of 15 dagen zijn.

Patroon doorbreken

De 2e helft van augustus maakt meer kans. Zoals ik al vaker in deze column heb aangegeven is een heersend en langdurig karakter van een zomer niet zomaar doorbroken. Het stromingspatroon in de 3e of 4e week van de zomermaanden is naar mijn ervaring vaak bepalend voor de weken erna. Als wij nu in de periode zitten van de depressies, kan dit patroon met name in de 2e helft van de maand augustus worden doorbroken. In dat geval kan september dan mee gaan profiteren van een late zomerweerperiode.

In 2020 kwam augustus met een extreem lange en vooral tropische hittegolf; vanaf 5 augustus tot en met 17 augustus, met vanaf 6 augustus tot en met 13 augustus 8 tropisch hete dagen op rij. Een nieuw record.

Het korter worden van de dagen

De langste dag ligt alweer even achter ons. En dus wordt het al eerder donker. Vooral eind juli en met name in augustus vind ik het merkbaar. Bij heldere en zonnige avonden valt het minder op, maar op avonden met veel bewolking juist meer. Op woensdag 28 juli is de zon opgekomen om 05.56 uur op en onder gegaan om 21.36 uur (tabel KNMI).

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 31 2021

Geef een reactie