hittegolf

Het weer: steeds meer hittegolven

In Nederland is het aantal hittegolven vanaf begin 90-er jaren sterk toegenomen. Dit blijkt uit de ranglijst van het KNMI, vanaf het begin van de waarnemingen in 1901 voor De Bilt. Het aantal hittegolven tot en met 1989 komt uit op 11. Het aantal hittegolven vanaf 1990 tot en met de hittegolf van dit jaar in het 1e deel van augustus komt uit op 18.

De meest extreme hittegolfjaren vóór 1990 zijn die van 1975 (duur 18 dagen met 6 tropische dagen) en die van 1976 (duur 17 dagen met 10 tropische dagen). De hittegolf in de zomer van 1975 kwam tot maar liefst 814 uren zon, terwijl nu bijna 588 uur als normaal geldt. Alleen 1947 staat er nog boven op nummer 1 in de ranglijst met afgerond 840 uur.

Nu de meest opvallende hittegolven vanaf 1990. De hittegolf van 2003 duurde 14 dagen met 7 tropische dagen in de droogste zomer sinds 1901 met slechts afgerond 74 mm (afgerond) regen. De zomer van 2006 kwam met 2 hittegolven. De 1e duurde 7 dagen met 3 tropische dagen en de 2e duurde 16 dagen met 8 tropische dagen. In 2018 waren er ook 2 hittegolven. De 1e duurde 13 dagen met 4 tropische dagen en de 2e hittegolf duurde 10 dagen met 4 tropische dagen. Vorig jaar kwam de zomer ook met 2 hittegolven. Beide hittegolven duurden 6 dagen met 4 en 3 tropische dagen. In de laatste hittegolf kwam het op 25 augustus tot het absolute hitterecord van 40,7 graden in Gilze-Rijen. Tot slot de extreme hittegolf van nu in augustus met veel nieuwe records en een nieuw record van maar liefst 8 tropische dagen op een rij.

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 34 2020

Geef een reactie

Reactie

    oosterwijck says:

    Doordat het steeds warmer wordt, verdwijnt de sneeuw in de Alpen, waardoor de rivieren minder water afvoeren. Met tot gevolg: een lagere waterstand en een watertekort in de lage landen. Het klimaat in Zuid Europese landen wordt te heet, en in gevolge minder leefbaar. Bomen en planten verdwijnen, maar ook dieren verdwijnen door de droogte. Daardoor zullen steeds meer mensen en dieren uit dat gebied wegtrekken, richting Noord Europa en deze landen minder aantrekkelijk worden als vakantiebestemming. De Flora zal veranderen, doordat bestaande bomen en planten plaats moeten maken voor soorten uit droogte gebieden. Het bestaande systeem van landbouw moet aangepast worden. Besmettelijke ziektes door (tropische) insecten overgebracht zullen toenemen. Met tot gevolg, dat Noord Europa steeds drukker wordt en steeds meer afhankelijk wordt van dure landbouwmethoden en/of dure import. Dit is een proces dat al tientallen jaren bekend is bij de wereldleiders en onze regering. Helaas wordt het probleem gebagatelliseerd en werden onlangs nog de rivierdijken opgehoogd (totaal overbodig) ten kosten van heel veel belastinggeld. En anderzijds, zijn er ingrijpende maatregelen nodig aan de kustlijn (de duinen) doordat de verhoging van het zeeniveau een steeds grotere bedreiging vormt.