Het weer:

Het weer: normaal patroon

Sinds het weekend van 11 juli 2020 zijn wij op de toer gegaan van meest droog en warm juliweer. Normaal voor deze tijd zijn maximumtemperaturen die in het noorden overdag rond 21 graden uitkomen, rond 23 graden in het midden van ons land en in het zuiden rond 24 graden. Als wij overdag tussen de 20 en 25 graden uitkomen, is het een warme dag.

Met mijn eigen kampeerervaring in Nederland zijn temperaturen rond 22 of 23 graden prima en passend in de Nederlandse zomervakantieperiode. De schoolvakanties zijn in het noorden al op 4 juli ingegaan en het afgelopen weekend is in het zuiden van ons land de zomervakantieperiode begonnen. Dit weekend gaat voor het midden van ons land de vakantieperiode in. Veel mensen zijn in verband met corona in ons land op vakantie gegaan. De komende dagen komt flink warmere lucht onze kant op en die warme lucht kan het zomaar overnemen. Dit gaat dan wel samen met de kans op buien.

Wat is eigenlijk een hittegolf?

Er is naar aanleiding van mijn column over hittegolf en warmtegolf een reactie gekomen over de door mij gebruikte definitie van een hittegolf. Een lezer heeft mij gewezen op de definitie die het KNMI gebruikt. Bij een hittegolf ga ik nog altijd uit van een 5-daagse periode met 25 graden of hoger, waarvan 3 dagen op een rij van 30 graden of hoger. Bij het KNMI is de 5-daagse periode van 25 graden gelijk, maar mogen de dagen van 30 graden en hoger verspreid in die periode voorkomen. Ik ga voortaan over op de KNMI-definitie. Dit voorkomt verwarring.

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 29/30 2020

Geef een reactie