zon

Het weer: stabieler, met zon

Het weer volgt door het jaar heen een spoorboekje. Althans, een dienstregeling op hoofdlijnen. Grotendeels worden de weersomstandigheden gevormd door de seizoenen. Zo schuiven we nu geleidelijk de laatste fase van de winter in. Deze episode kenmerkt zich door de terugkeer van de zon in het hoge noorden en een opwarming van de stratosfeer aldaar, op zo’n 20 tot 50 kilometer hoogte.

Leuke winterse verrassingen

Het leidt ertoe dat de straalstroom die rondom de noordpool waait in sterkte afneemt en de aanwezige koude lucht wat gemakkelijker ‘losgelaten’ wordt van noordelijke breedten. Niet zelden hebben we in Nederland hierdoor juist in februari of maart nog enig winterweer. In maart is dat voor de echte winterliefhebber te laat, maar in de schrikkelmaand kan een dergelijke Scandinavische luchtstroom leuke winterse verrassingen opleveren.

Snufje lente

Zo hadden we begin februari 2021 sneeuwstorm Darcy, die in zijn kielzog een week winterkou meebracht. Maar voor een dergelijke winterweek moet wel alles op de goede plek vallen. Momenteel ligt er een hogedrukgebied boven Scandinavië en is de wind bij ons uit de oostelijke hoek. Dit zou koude lucht kunnen opleveren, ware het niet dat het een ‘warmbloedig’ hogedrukgebied is, dat in de regio Frankrijk-Alpen begon en vervolgens noordwaarts is geschoven. De meeste neerslag wordt daardoor uit de buurt gehouden, maar enige regen is wel mogelijk. De middagtemperaturen liggen tussen 6 en 10 graden, ’s nachts is wat lichte vorst mogelijk. Er lijkt geregeld zonneschijn te zijn, altijd fijn nu velen zo toe zijn aan een snufje lente.

Grieta Spannenburg en Jordi Bloem delen afwisselend hun ervaringen over het weer in een wekelijkse column voor MAX Magazine. Bekijk hun overige weercolumns.

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 7 2024. Foto: ANP)

Geef een reactie