recordzonnig

Het weer: recordzonnig 2022

Met het nieuwe jaar fris in de hand is 2022 toegevoegd aan de geschiedenis. Het jaar grossierde in zon en warmte en was recordzonnig.

Ruimschoots boven de norm

Wie zonnepanelen heeft, bleek spekkoper. De zomer leek niet te stoppen en kreeg uitlopers tot in de herfst. Voor de zoveelste keer deze eeuw beleefden we een jaar dat klimatologisch gezien ruimschoots boven de norm lag. Schommelde tijdens de 18e en 19e eeuw de jaargemiddelde temperatuur rond 9 graden, inmiddels is dat al opgetrokken naar 10,6 graden (voor De Bilt). Uiteindelijk is de gemiddelde jaartemperatuur van 2022 uitgekomen op 11,6 graden en heeft daarmee de top-3 van warmste jaren gehaald, na 2014 en 2020.

Droog jaar

Naast warm was het ook een droog jaar. Vooral in het zomerhalfjaar, de periode waarin het water het hardste nodig is. Vaak leidt een warme zomer tot vele regen- en onweersbuien, maar de afgelopen paar jaar bleven die vaak achterwege. Ook nu nog zijn er – vooral – in het oosten en zuidoosten neerslagtekorten. De natste maand was februari 2022, met 3 stormen op rij en forse windschade en wateroverlast. Winterweer haalden we alleen op 1 april, met op grote schaal een sneeuwdekje, en halverwege december. Wat mij betreft trok die winterse vriesweek het weerjaar 2022 nog leuk op. Al schaatsend leek Nederland weer heel even op een schilderij van Avercamp.

Na de onstuimige en zeer milde allerlaatste fase van het oude jaar, komen we nu in rustiger vaarwater terecht. Hogedruk krijgt steeds meer invloed en de temperaturen gaan omlaag.

Grieta Spannenburg en Jordi Bloem delen afwisselend hun ervaringen over het weer in een wekelijkse column voor MAX Magazine. Bekijk hun overige weercolumns.

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 1 2023)

Geef een antwoord