zonnig

Het weer: lekker zonnig

Er hingen tientallen dunne draadjes uit de bomen. Met aan het eindpunt een kleine groene krul: een rups. Toen ik een paar weken geleden mijn tentje in Twente neerzette, zag ik al snel een legioen rupsen over het tentdoek kruipen.

Op de 2e dag van mijn verblijf kwam een trekker die één of ander goedje in de bomen spoot. De rupsen hadden al heel wat ontluikend blad weggevreten en men wilde graag wat overhouden. Jammer dat het verdelgingsmiddel ook pontificaal over mij heen regende. Enfin, het was heerlijk buiten, maar wel koud, met toen maxima van amper 12 graden. Gecombineerd met een snijdende noordooster en een felle zonkracht bleek dat niet bevorderlijk om van mijn verkoudheid af te komen.

Lekker zonnig

Die noordelijke winden zijn een constante dit voorjaar. Daar waar vorige lentes vaak al snel op een zuidenwind overgingen, is de atmosferische opbouw nu totaal anders. Sterker nog, we rollen de junimaand in en het Middellandse Zeegebied zit nog steeds in de buien. Die neerslag is op zich nog steeds heel welkom, zij het wel dat deze gepaard gaat met overstromingen en wateroverlast. Bij ons heerst sinds 12 mei vooral hogedruk. De hogedrukzone bevindt zich ten noorden of noordwesten van ons. De wind is daardoor ofwel pal uit het noorden óf meer uit het oosten. Dat kleine verschil kan een aanzienlijk verschil in temperatuur opleveren. Hoe het ook zij, de zon is er deze dagen bij, het is overwegend droog en zonnig en het kan zomaar eens opwarmen naar 25 graden.

Grieta Spannenburg en Jordi Bloem delen afwisselend hun ervaringen over het weer in een wekelijkse column voor MAX Magazine. Bekijk hun overige weercolumns.

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 22 2023. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie