zomervoorspelling

Het weer: Piets zomervoorspelling voor 2020

Op 1 juni 2020 is de meteorologische zomer begonnen (de zomer volgens de weerkunde). Ik kom net als elk jaar eind mei of begin juni met een zomervoorspelling. Vorig jaar gaf ik mijn voorspelling de titel mee: ‘Zomer van warmte, hitte en zware buien’. Een voorspelling die niet veel verschilt met die van nu. Ik ga opnieuw uit van een zomer met uitersten. Van hitte tot zomerstorm.

Zo is deze zomervoorspelling tot stand gekomen

Ik heb het weerbeeld en stromingspatroon van de aanloop naar deze zomer sterk mee laten wegen. Ik heb gekeken naar het patroon vanaf de zomer van vorig jaar. Natuurlijk zijn effecten van de opwarming merkbaar. Verder spelen mijn ervaring en een stukje gevoel mee. Ik heb niet gekeken naar de lange-termijn- computerberekeningen. Het is dan ook een voorspelling.

Hittegolven 

Het wordt een zomer met hitte, dus tropische temperaturen. Er is kans op 1 of misschien wel 2 hittegolven. Veel zomerwarmte, flink wat zon en (lange) droge perioden. Het wordt dan ook een zomer met veel stranddagen en lange warme en zwoele avonden. Dus volop zomerweer.

Zware buien met overlast wateroverlast

Het wordt ook een zomer met periodiek zware buien met overlast. Dit zijn buien met veel regen en kans op wateroverlast. Buien met soms zware hagel en zwaar onweer en kans op valwinden en windhozen.

Zomerstorm en koelte 

Bij de uitersten van deze zomer behoort ook een mogelijke zomerstorm. Het is niet allemaal warmte, de koelere inzinkingen zijn er ook.

Juni en augustus natter

Juni en augustus kunnen weleens de maanden worden met het meest wisselende karakter. Toch ga ik ervanuit dat de zomermaanden allemaal een overschot in temperatuur geven. Het wordt naar mijn mening geen droge zomer; het kan wel eens een zomer worden met een normaal aantal millimeters regen of een overschot aan regen. Dit overschot komt dan voor rekening van de (zware) buien. Natuurlijk kan het per regio verschillend uitpakken.

Corona en zomer

Dit jaar is de zomer heel bijzonder, vanwege de gevolgen van het coronavirus. Ik heb eerder aangegeven dat warmte en vooral vochtige warme lucht of tropische hitte naar mijn mening het virus sneller en meer verspreidt dan droge lucht. Dit geldt zowel voor binnen als buiten. Ook rond UV-straling komen de laatste weken meer meningen en onderzoeken naar buiten. UV-straling werkt afremmend op het virus. Met een overschot aan zon is dat effect voor deze zomer positief. Aan de andere kant geldt een serieuze waarschuwing voor UV-straling vanwege de snelle verbranding van onze huid en de kans op huidkanker. Ook wat dit betreft is het zomer van uitersten.

De wereld wordt warmer 

Volgens internationale meteorologen is de aarde in de ban van een ‘warme anomalie’. Een periode waarin het warmer is dan gewoonlijk. Deze periode duurt zeker tot 2022. Volgens de onderzoekers is de kans op een hete zomer in 2020 ruim 70 procent. Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature. Eerder voorspelden dezelfde meteorologen al de extreem warme zomer van 2018 en 2019. En ook toen kregen ze gelijk.

Zomerse boerenwijsheden

  • Een warme maand maart? Dan wordt april nóg warmer!
  • Zoveel als het in maart regent, regent het ook in juni.
  • Zoals het weer de lente begint, zo zal het de hele zomer zijn.

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 23 2020. Foto’s: Piet Paulusma, ANP.

Geef een reactie