bijna tropisch

Het weer: peentjes zweten tijdens bijna tropisch weer

Soms moeten klussen gewoon gebeuren. En dus sta ik op een hete junidag met een stoomapparaat het behang af te stomen. Mensen vragen: waarom nu? Tja, omdat een aannemer de dag erop vol gas gaat geven en het altijd scheelt als je dan zelf alvast iets doet.

Bijna tropisch

Uiteraard hadden we veel eerder aan deze klus kunnen beginnen, maar voor die overpeinzing is het inmiddels te laat. Buiten is het bijna tropisch, binnen verschijnt damp op mijn lijf. Met mijn linkerhand duw ik de afstomer tegen een hardnekkig stuk behang, rechts ga ik met een krabber door de eerder natgemaakte stukken. Rats rats rats!

Vaker neerslagzones

De beste klustijd als het gaat om lekkere koelte, was waarschijnlijk afgelopen mei. Terwijl ik met mijn krabber nog eens wild het papier te lijf ga, denk ik aan de weerkaarten. Hoe groot gaat deze zomer worden? Tot voor kort wezen veel signalen op aanhoudende warmte en droogte. Inmiddels lijken er toch enkele gaten geschoten in dat beeld. Er schuiven wat vaker neerslagzones over en dat is een stuk beter voor natuur en landbouw. Ondertussen wordt het junirecord uit 2021 wel weer verpulverd. Destijds was de gemiddelde maandtemperatuur 18,2 graden, dit jaar zitten we daar ruimschoots boven. Bijna alle records gaan tegenwoordig over warmte, zonuren en droogte. Wat dat betreft is het een verademing als het de komende tijd allemaal iets bescheidener uitpakt. Ook prettig voor iedereen die een oudbakken behangetje van de muur wil pulken.

Grieta Spannenburg en Jordi Bloem delen afwisselend hun ervaringen over het weer in een wekelijkse column voor MAX Magazine. Bekijk hun overige weercolumns.

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 26 2023. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie