lente

Het weer: opeens lente!

Het kan snel anders. Van strenge vorst naar lentetemperaturen! Opvallend was de snelle opwarming na de dooi-inval van maandag 15 februari 2021 en de overgang van plaatselijk strenge vorst in de week van 7 tot en met 13 februari tot de lentetemperaturen van boven de 10 graden al vlug daarna.

Het weekend van 20 februari was de lente volop aanwezig. De snelle overgang van de week ervoor had te maken met het stromingspatroon en de tijd van het jaar. Het zuiden van Europa was al aan het opwarmen, terwijl het noorden en noordoosten van Europa nog koud waren. In de vorstperiode was er sprake van een koude oost- tot noordoostelijke stroming en na de dooi een warme zuidelijke stroming, doordat wij aan de westkant van het Europese hogedrukgebied kwamen te liggen. Het kan dus snel gaan.

Ik heb de komst van de winter een klassieke kou-inval genoemd en de dooi heb ik een klassieke dooi-inval genoemd. Veel mensen hebben genoten van het winterweer en de snelle opwarming naar echte lente- en regionaal voluit voorjaarstemperaturen heeft er ook weer voor gezorgd dat wij opnieuw volop konden genieten van het weer. Niet alleen dit jaar waren de verschillen groot. In 2018 hebben wij na de late winter in februari en begin maart ook een snelle temperatuurstijging gehad. Op 3 maart 2018 werd in het noorden nog -9 graden gemeten en op 12 maart was het daar alweer 15,6 graden. De Bilt kwam op 10 maart 2018 alweer tot ruim 15 graden. Het weer levert steeds vaker extremen op en bijzondere situaties. Dat zal dit jaar 2021 niet anders zijn.

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 9 2021

Geef een reactie