april grasmaand

Weerbericht: april grasmaand

Het is alweer april en de zomertijd is ingegaan. Het mooie aan de zomertijd vind ik de avonden. Het is langer licht en bij mooi weer kun je langer buiten zijn en op je balkon of in de tuin zitten.

April grasmaand

April wordt de grasmaand genoemd, maar kent ook minder bekende bijnamen. De grasmaand komt mij toch als de betere benaming voor. Het is de maand waarin je normaal gesproken alles groener ziet worden. Het groeiseizoen gaat los in april en de boeren maaien het 1e gras. Het is ook de maand waarin veel boeren de koeien in het weiland loslaten. Dit levert prachtige plaatjes op. Ik ben in het dorp Tzum opgegroeid en wij woonden aan de rand van het dorp. In april was het polsstokspringen over de slootjes en als het maar even kon waren wij buiten. Mijn vriend en ik zijn in de vroege ochtend weleens vertrokken met het ijs op de sloten en wit berijpte velden. Als de zon erbij kwam kon de jas zo halverwege de ochtend weer uit vanwege de oplopende temperaturen. Deze snelle opwarming is mij altijd bijgebleven.

Uitkijken naar de lente

Ik had als kind op de basisschool geen overdreven belangstelling voor het weer, maar ik werd wel geconfronteerd met weersomstandigheden die mij opvielen. Daar hoorde het winterweer bij met ijs, sneeuw, ijzel en schaatsen, maar ook het uitkijken naar de lente. In het voorjaar begonnen de buitensporten zoals bij ons het kaatsen, maar ook het voetballen. De zomers kregen onze belangstelling als het ging om mooi weer, de vakantie, warmte, hitte en de onweersbuien. En de herfst met het ruige weer, de buien en de storm. Gelukkig is het nu alweer april…

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 13 2021

Geef een reactie