Buien

Het weer: zeewater opgewarmd, buien op komst

Warm zeewater, buien op komst

Half juni liep ik vanaf het Katwijkse strand de zee in. Erg opgewarmd was het water nog niet, ik denk dat het 15 of 16 graden zal zijn geweest, maar het voelde heerlijk verkwikkend. Het zeewater is inmiddels opgewarmd naar 20 graden en in het IJsselmeer en de grote plassen is het water 21 of 22 graden. Dat is meer dan voldoende om in potentie forse buien te ontwikkelen. Maar daar moet de weersituatie wel geschikt voor zijn. Inmiddels lijkt de maandenlange dominantie van hogedrukgebieden wel ten einde. Dit betekent dat er voorlopig bij tijden een paar buien passeren. Vooral in de kustprovincies kunnen die buien soms stevig uitpakken, door dat warme water.

Orkaanresten vanuit de VS?

Het terugtrekken van de hogedruk gebeurt niet met stoom en kokend water. Het is een traag proces, mede gevoed doordat we de herfst ingaan, wat de zonnestand betreft. De overheersing van hogedruk bij ons zou pittiger doorbroken kunnen worden door orkaanrestanten die vanaf de oostkust van de VS naar Europa trekken. Dat kunnen straffe depressies zijn, met de power om vastliggende druksystemen op zijn kop te zetten.

Er werd een stevig orkaanseizoen verwacht, maar tot eind augustus waren er nog maar drie tropische stormen geweest (dus geen orkanen) en waren we nog maar bij de letter C. In 2005 waren we rond deze tijd al bij de O, van Ophelia. Overigens kunnen restanten van orkanen niet alleen neerslag en wind brengen, maar juist ook zomerse najaarsdagen. Dit omdat er vooruit een warme zuidelijke wind opsteekt.

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 37 2022. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie