buiengebieden

Het weer: meerdere buiengebieden

In de herfst nemen de temperatuurverschillen tussen de Arctische regio’s en het noorden van Afrika sterk toe. Niet alleen aan de grond, maar ook hogerop in de atmosfeer. Dat leidt tot allerlei atmosferische rumoerigheden. Zo stroomt dezer dagen poolkou vanuit Groenlandse hoek de Atlantische Oceaan op. Een aanwezig hogedrukgebied boven de centrale delen van de oceaan houdt de verdere zuidwaartse verplaatsing van die kou tegen. De koude luchtmassa wordt daardoor meer richting de westelijke helft van Europa geduwd. Ondertussen ontwikkelt deze koude luchtmassa allemaal buiengebieden en depressies.

Geregeld neerslag en buiengebieden

Er ligt dus nogal wat nattigheid in het verschiet. Het wil niet zeggen dat elke dag in Nederland even neerslagrijk is. Nu en dan snoert een deel van die buien zich boven Spanje af en gaat de meeste energie die kant op. Een andere dag passeert zo’n buiencluster juist over ons heen. Het lijkt er in ieder geval op dat de Britse eilanden, de Benelux, Frankrijk, Portugal en Spanje de komende tijd geregeld neerslag krijgen.

Kou lijkt mee te vallen

Ook Italië en de zuidelijke Alpen zijn wisselvallig. In de Italiaanse Dolomieten komt het tot sneeuwval. In ons laaggelegen land zal de neerslag vloeibaar zijn en met echte kou lijkt het over het algemeen mee te vallen. De warmte van de 1e oktoberhelft ligt alweer ver achter ons en voorlopig lijken middagtemperaturen rond de norm aan de orde. En wat is dan die norm? Dat is ongeveer 12 tot 15 graden. Ik heb mijn korte broeken vorige week gewassen en in de kast gehangen. Tot volgend jaar!

Grieta Spannenburg en Jordi Bloem delen afwisselend hun ervaringen over het weer in een wekelijkse column voor MAX Magazine. Bekijk hun overige weercolumns.

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 43 2023. Foto: Shutterstock) 

Geef een reactie