oktoberzon

Het weer: oktoberzon

Als de bladeren heel voorzichtig beginnen te kleuren worden sommige mensen wat nerveus. Het zijn namelijk de 1e stappen naar een zich verder ontwikkelende herfst, waar niet iedereen evenveel zin in heeft.

Behaaglijke oktoberzon

De daglichtlengte neemt af, de verwarming gaat af en toe aan en spinnen paraderen in groepjes het huis in. Het seizoen van het vele buitenzijn en -spelen is nu echt voorbij en alleen enkele korte nazomerse toegiften vallen ons nog ten deel. Tijdens zo’n lekker moment voel je hoe fijn die oktoberzon kan zijn en hoe groot het verschil is tussen een schaduwplekje en een stoel in de zon. De zonkracht is bescheiden, maar goed genoeg om ook bij schamele temperaturen wel degelijk behaaglijke warmte op je lijf te verzorgen.

Meestentijds zacht

Er ligt wel enige kilte op de loer. Het noorden van Scandinavië is al winters aan het worden. Een vleugje van die kou kan kortstondig tot ons land doordringen, maar meestentijds blijft het bij ons zacht. Over het algemeen is het dan ook milder dan het klimatologisch ‘hoort’ te zijn. De norm voor Midden-Nederland ligt op een maximumwaarde rond 16,5 of 17 graden. Voorlopig zitten we grootschalig gezien steeds op de wip tussen hogedruk boven Centraal en Zuidelijk Europa en diverse lagedrukgebieden die rondom de Britse eilanden tollen. Bij ons waait de wind daardoor veelal uit richtingen tussen west en zuid, waarbij een zuidelijke wind nog leuke mildheid meebrengt. Nu en dan passeren er ook buien, die vooral in de kustprovincies stevig uit kunnen pakken.

Grieta Spannenburg en Jordi Bloem delen afwisselend hun ervaringen over het weer in een wekelijkse column voor MAX Magazine. Bekijk hun overige weercolumns.

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 40 2023. Foto: Shutterstock) 

Geef een antwoord