juli

Het weer: juli warm en wisselend

Juli is normaal gesproken in ons land de warmste maand. Juni heeft als 1e zomermaand voor De Bilt een gemiddelde temperatuur van normaal 16,2 graden. Daar komen wij dit jaar volgens mijn inschatting rond 1,5e graad bovenuit. De maand juli heeft voor De Bilt een gemiddelde temperatuur van 18,3 graden staan als normaal en augustus komt daar met een normaal gemiddelde temperatuur van 17,9 graden dicht bij in de buurt.

Wij sluiten juni af als een maand die te warm was, maar ook wisselend in weertype. Vooral de extreem zware buien waren opvallend. Hierdoor is er te veel regen gevallen. In het zuiden en oosten konden we de 1e warmtegolf van deze zomer noteren. Ik noem een periode van 5 tot 7 dagen met maximumtemperaturen van 25 graden of  hoger een warmtegolf. Hierin kunnen 1 of 2 tropische dagen voorkomen. We komen dan niet toe aan de criteria voor een hittegolf.

Juli kan een maand worden met een wisselend karakter

Donderdag 1 juli 2021 was de aftrap voor juli. Het kan weleens een maand worden met ook een wisselend karakter, ‘variatie’ heb ik het in mijn zomervoorspelling genoemd. Ik verwacht dat juli dit jaar de 2e zomermaand wordt met gemiddeld warm weer. Een paar mooiweerperioden zorgen voor ons zomer- en vakantiegevoel. Ook verwacht ik onderbrekingen met buien en kans op zware buien en eens wat koeler weer. Ik ben deze zomer nog niet zo ver om een lange periode met stabiel weer aan te kondigen. Wat in juni kon, kan ook in juli. Ik doel op een snelle opwarming naar tropische hitte door een zuid- tot zuidoostelijke stroming. We zullen zien.

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 27 2021

Geef een reactie