Stormloos

Het weer: nog stormloos

Vorig jaar bevonden we ons rond deze tijd in een serieuze stormperiode. We hadden eind januari storm Corrie over ons heen gehad, in februari volgden Dudley, Eunice en Franklin. De atmosfeer was in rumoer en Eunice pakte het heftigst uit. Het kwam op die 18e februari op meerdere kuststations tot een volle windkracht 10, dat is een zware storm. Ook landinwaarts ging het ruig tekeer, met op een aantal KNMI-stations een gemiddelde 9 Beaufort.

Bijzonder: geen storm sinds 1 september

Elk stormseizoen begint officieel op 1 september en duurt een vol jaar. De meeste stormen passeren gedurende de wintermaanden. Daarna wordt het meestal een stuk rustiger, op een enkele zeldzame zomerstorm na. We hebben in onze contreien nog geen enkele storm gehad dit seizoen. Dat is best bijzonder. Ongeveer 1 keer per 8 jaar blijven we in alle wintermaanden zonder storm. Terwijl de namen al vanaf het najaar klaarliggen. Net als bij orkanen gaan we hier het alfabet af, met weglating van de ingewikkelde letters. Voor ons begint de lijst deze keer met Antoni, Betty en Cillian. Het alfabet mag klaar staan, stormen zijn nog niet in zicht.

Dominante hogedrukwerking, mild weer in Nederland

Daarvoor is hogedrukwerking boven Centraal- en Zuidwest-Europa te dominant. Diepe depressies gaan via IJsland richting het noorden van Scandinavië. De frontale uitlopers daarvan brengen continu volle bakken sneeuw in de Noorse bergen. Wij vertoeven aan de noordrand van de hogedrukzone, waardoor enkele storingen in verzwakte vorm door kunnen komen. Het zal daarbij tamelijk mild zijn, met maxima tussen 7 en 11 graden.

Grieta Spannenburg en Jordi Bloem delen afwisselend hun ervaringen over het weer in een wekelijkse column voor MAX Magazine. Bekijk hun overige weercolumns.

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 7 2023. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie