maartweer

Het weer: nog geen stabiel maartweer in zicht

Toen de zon in de 1e week van maart goed doorbrak, waren mijn 2 poezen eindelijk weer eens blij om naar buiten te gaan. De afgelopen wintermaanden opende ik geregeld de deur van de kamer om ze in onze tuin te laten, maar bleek er door de vele regen weinig animo.

Zonnebadende katten

Nu was de zon er wel bij en lag mijn zwarte kat (Kaatje) heerlijk te zonnebaden. Mijn lapjeskat (Lientje) is meer van het rondstruinen en van het jagen op vogeltjes. Gelukkig zijn die vogeltjes ook niet gek. Ze kan nog zo laag op de pootjes sluipen, ze is van heinde en verre zichtbaar. De vogeltjes lachen haar bijkans uit. En dat is maar goed ook, mijn liefde voor katten en vogels is gelijk. We laten onze pluizenbaaltjes dan ook niet door de buurt struinen, ze blijven binnen de tuinmuren.

Maartweer

Vrienden geloven dat vaak niet, maar het werkt wel zo. En als ik ze naar binnen roep, komen ze vrolijk aangewandeld om in huis verder te dollen. De komende tijd zullen ze binnen en buiten afwisselen. De weerkaarten laten voorlopig allerlei frontvorming zien ver ten westen van ons. Kou vanuit Groenland schuift namelijk zuidwaarts en botst op relatief warme lucht boven de zuidelijkere delen van de oceaan. Het leidt gemakkelijk tot vorming van depressies, die in de stroming naar ons schuiven. Het levert een periode op van wisselend maartweer, waarin droge en natte dagen elkaar afwisselen. Voordat een depressie passeert, als de wind tijdelijk zuidelijk wordt, kan de temperatuur even leuk oplopen.

Grieta Spannenburg en Jordi Bloem delen afwisselend hun ervaringen over het weer in een wekelijkse column voor MAX Magazine. Bekijk hun overige weercolumns.

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 12 2024. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie