lente

Het weer: nog geen lente

De draaiing van de aarde en de wisselende stand van de zon bepalen onze seizoenen. De jaargetijden staan vast, waarbinnen een bandbreedte van bepaalde weersverschijnselen en temperaturen mogelijk is.

Sudden Stratospheric Warming

In de wintermaanden speelt de straalstroom vaak een aanzienlijke rol. Dit is een band met hoge windsnelheden op zo’n 8 kilometer hoogte en deze kan gemakkelijk neerslagzones vanaf de oceaan over onze contreien trekken. Deze straalstroom wordt ondersteund door straffe winden die op veel grotere hoogte waaien: de poolwervel. Deze poolwervel staat de laatste jaren steeds meer in de belangstelling, vooral als het gaat om de kreet ‘Sudden Stratospheric Warming’, afgekort SSW. Ongeveer 1 keer in de 2 jaar vindt er tijdens de wintermaanden een vrij plotselinge opwarming van de lucht boven de Noordpool plaats.

Geregeld neerslag

Die opwarming leidt ertoe dat de poolwervel verdwijnt en daardoor poolkou zuidwaarts kan wegstromen. Naar Noord-Amerika, Siberië of Europa. Dit leidde eind februari tot een serieuze kou-uitbraak in het westen van de VS, waar zelfs Los Angeles in dikke sneeuw terechtkwam. In de loop van het voorjaar verdwijnt de poolwervel, maar in maart kan een SSW ook nog tot kou-uitbraken leiden. Ook bij ons is een SSW in gang geweest, waardoor de temperaturen niet tot lentewaarden stegen. In tegenstelling tot maart vorig jaar, de droogste ooit, lijkt het nu geregeld tot neerslag te komen. De opgewekte kille noordwester, in combinatie met koude bovenluchten, maakt de kans op winterse neerslag behoorlijk groot.

Grieta Spannenburg en Jordi Bloem delen afwisselend hun ervaringen over het weer in een wekelijkse column voor MAX Magazine. Bekijk hun overige weercolumns.

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 10 2023. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie