geen winterweer

Het weer: nog geen echt winterweer

De eerste 20 dagen van november zitten er alweer op. Het is tot nog toe een maand geworden met gemiddeld te hoge temperaturen. De warmterecords van 2 november zijn hier een voorbeeld van en op 9 november was het opnieuw raak. In De Bilt werd een nieuw warmterecord van 16,9 graden gemeten en ook op andere KNMI-stations konden nieuwe records worden bijgeschreven, maar dat was lang niet overal in ons land het geval.

Het ziet er naar mijn mening nog niet naar uit dat wij snel zullen afdalen naar het echte winterweer. De temperaturen blijven in mijn verwachting nog rond of iets boven de normale temperaturen van 7,5 en 8 graden. Mijn column van vorige week https://www.maxvandaag.nl/sessies/themas/natuur-milieu/het-weer-bladeren-aan-de-bomen/ heb ik afgesloten met de zin: “Mogelijk dat wij later deze maand of begin december meer kans maken op een winter(s) weertype.” Ik denk er nog zo over. Het weer kan in deze tijd van het jaar snel omslaan. Zo kan een hogedrukgebied met heldere nachten voor flinke stralingsvorst zorgen.

Een voorbeeld van een weersomslag naar winterweer is de novembermaand van 1993. Was het in die maand in De Bilt op 14 november nog 11,5 graden, vanaf 16 november begon de winter een rol te spelen, met lichte tot matige vorst in de nachten. In het noorden en oosten kwam het op plaatsen tot strenge vorst. In Twente werd in de nacht van 23 november 1993 maar liefst -11,4 graden gemeten. Dit winterweer wist in december niet door te zetten en Koning Winter was in januari 1994 ook vrijwel afwezig. In februari 1994 kwam de winter nog behoorlijk terug met in de nacht van 23 februari in Leeuwarden -15,2 graden.

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 47 2020

Geef een reactie