winter

Het weer: nauwelijks winter

Echte liefhebbers weten het: voor een serieuze winter heb je een bestendig hogedrukgebied boven Scandinavië nodig. Dan waait de wind bij ons uit het oosten en kan aanvoer van kou op gang komen. Maar, we leven in een zeeklimaat en er is die mondiale opwarming. Het helpt allemaal niet om de winterliefhebbers van dienst te zijn.

Iets dat op winterweer lijkt

Bij rustig hogedrukweer halen we tegenwoordig nog het makkelijkst iets dat op winterweer lijkt. Vaak gaat het dan om stralingskou in de nachten, maar dan moet het niet bewolkt zijn. Het is kalm en veelal droog en van de bewolking zal afhangen hoe kil het wordt. Daar waar het opklaart, kan het af en toe een aantal graden vriezen en overdag lijkt het vaak 3 tot 7 graden te worden.

Klimaatverandering

Ook in noordelijk Europa merken ze de gevolgen van de klimaatverandering. De Botnische Golf tussen Finland en Zweden vriest bijvoorbeeld veel minder ver dicht dan vroeger. Door de lange kustlijn van Noorwegen is het daar in de bergen vaak juist veel meer besneeuwd dan decennia terug. De vochtige oceaanlucht drukt tegen de bergen aan en dat leidt tot bakken aan sneeuw. Een dik sneeuwdek bij ons is schaars. Terwijl het boetseren van een sneeuwpop zo leuk is. Ooit had ik eens een fraai exemplaar van ongeveer 20 centimeter hoog gemaakt. Deze diende eerst enkele dagen als ‘pizza-oppas’ in mijn vriesvak. Daarna wikkelde ik hem in vrolijk papier en gaf hem weg als echt wintercadeau.

Grieta Spannenburg en Jordi Bloem delen afwisselend hun ervaringen over het weer in een wekelijkse column voor MAX Magazine. Bekijk hun overige weercolumns.

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 6 2023. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie