moesson

Het weer: moesson eindigt

Het net voorbije jaar 2023 kwam tot een spectaculair einde met de enorme bakken regen en alle overstromingen. Normaal is het zo dat het maar 7 procent van de tijd regent, zo niet in december 2023. Mijn regenjas en schoenen bleven maar nat.

Tijdens het lange kerstweekend ging ik op de vroege zondagochtend eropuit. Hup, de natuur in. Mijn vriend en ik scoorden 8 reeën, 20 raven én een doorweekt lijf. Onder mijn regenkleding sloeg ik namelijk zelf nogal dampig uit en in de wind voelde alles kil en klam aan.

Wat een water

Het werd steeds meer ‘alle hens aan dek’ voor de waterschappen. Wat een water, wat een tumult en wat moet ik weer denken aan de Boutade van dichter en theoloog De Génestet (1829-1861): ‘O land van mest en mist, van vuilen, kouden regen. Doorsijperd stukske grond, volle killen dauw en damp.’ En dat gaat dan nog een paar strofen verder. Alles buiten ademt dat wij eigenlijk een moerasland zijn. De Génestet: ‘… ontwoekerd aan de zee.’ Nederland waterland in optima forma.

Einde moesson in zicht

In de atmosfeer verandert wel het één en ander. De straalstroom die het vele regenwater bracht, wordt geleidelijk minder west-oost, maar gaat meer golven en komt wat zuidelijker te liggen. De kans bestaat dat daardoor sommige lagedrukgebieden ten zuiden van ons langsschuiven. Uitlopers van de (barre) kou boven Scandinavië kunnen in dat geval ook tot bij ons reiken. Het einde van de Nederlandse moesson is daarmee in zicht, net zoals wat dalende temperaturen. Zou het jaar met een vleugje winter beginnen?

Grieta Spannenburg en Jordi Bloem delen afwisselend hun ervaringen over het weer in een wekelijkse column voor MAX Magazine. Bekijk hun overige weercolumns.

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 1 2024. Foto: Shutterstock) 

Geef een reactie