Mild

Het weer: mild, regen en wind

Ik zag ze niet tijdens hun hoogtijmaand augustus. Ook in september waren ze nergens te bekennen. En toen ineens, begin oktober, vlogen er 5 in mijn weerkamer: wespen.

Onder de dakrand van mijn kantoor (eigenlijk een verbouwde garage), bleek een nest verscholen te zitten. Het broedsel was blijkbaar nog maar net uitgevlogen en enkele exemplaren ontdekten gaten in de binnenmuur. En zo zoemden er ineens een paar geelzwarte insecten om mijn hoofd. Op zich fijn dat de wespen er tóch nog waren en de late warmte konden benutten. Wel penibel dat ik erdoor gestoken werd. In mijn ooglid, vlak voor een radioweerbericht. Die dag zelf ging het nog wel met de zwelling, maar de volgende dag zat mijn hele rechteroog dicht.

Mild

De wespenactiviteit van oktober kan mede komen door het warme najaar tot nu toe. Zo waren er in 2016 zelfs tot begin november nog vele wespen te zien. Zolang er nog geen serieuze nachtvorst is vinden deze diertjes blijkbaar genoeg voedsel om hun nest te ondersteunen. De vraag is wanneer bij ons de kilte gaat toeslaan en alleen de koningin overleeft voor het volgende jaar. Voorlopig is dat niet aan de orde, het blijft veelal aan de milde kant. Daarbij liggen er vaak buiengebieden boven en rondom de Britse eilanden. Die schuiven nu en dan ook – deels – over ons heen, met neerslag en wind. Evenzo vaak waait aan de oostflank van die buienzone een zuidelijke wind en komt warmere lucht over Nederland heen.

Grieta Spannenburg en Jordi Bloem delen afwisselend hun ervaringen over het weer in een wekelijkse column voor MAX Magazine. Bekijk hun overige weercolumns.

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 41 2023. Foto: Shutterstock) 

Geef een antwoord