maart

Het weer: maart, ik hou ervan!

Maart wordt vaak de lentemaand genoemd, maar er zijn nog veel meer aanduidingen, zoals de buienmaand. Ik hou me maar aan de lentemaand, ik vind het vriendelijk klinken en het is nu eenmaal de maand waarin de lente begint.

Voor de weerkunde is 1 maart de 1e dag van de lente (de meteorologische lente) en volgens de kalender begint de lente dit jaar op zaterdag 20 maart 2021 (de astronomische lente). Nog een andere belangrijke datum is die van de nacht van 27 op 28 maart. Op 28 maart om 2.00 uur gaat de zomertijd in. In die nacht gaat de klok om 02.00 uur een uur vooruit.

Maart kan wat betreft het weer sterk wisselend en grillig zijn. Dit hoort bij een overgangsmaand van de wintermaanden naar de voorjaarsmaanden april en mei. Het positieve van maart vind ik de geleidelijk oplopende temperaturen. In begin maart gelden voor De Bilt normaal maximumtemperaturen van rond 8 graden. Voor de laatste dagen gelden maximumtemperaturen van rond 11 of 12 graden. Toch kan maart met gemak een koude tik uitdelen, met zware grondvorst of zelfs matige en strenge vorst. U herinnert zich misschien 2005 nog met matige en strenge vorst. Er lag toen op 4 maart in een groot deel van ons land een pak sneeuw en in de nacht van 4 maart werd voor De Bilt de recordlage temperatuur van -14,4 graden gemeten. In Marknesse was het zelfs -20,7 graden.

Maart kan ook zomer brengen. De vroegste 20 graden in De Bilt gemeten komt tot nog toe uit 1990, met op 17 maart een maximumtemperatuur van 20,6 graden. Het is de maand waarin de lente 2 keer begint en de temperatuur oploopt en het aantal zonuren ook. De grilligheden horen er nu eenmaal bij. Daarom hou ik van maart.

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 10 2021

Geef een reactie