lentevogels

Het weer: lentevogels laten zich horen

Tralalie tralala. Heel soms overvalt de lichtheid van het bestaan mij. Toegegeven, het is echt zelden, maar het zijn fijne momenten, waarop je – gedurende een flits – onderdeel bent van de eeuwigheid.

Veldleeuwerik

Zo’n ogenblik had ik eind februari. Door de natuur wandelend hoorde ik plots het vrolijke geluid van veldleeuweriken. Onmiddellijk ontwaarde ik één van de flierefluiters die al kwetterend omhoog vloog, om zich daarna langzaam te laten zakken. En plots was het gezang van de lentevogels overal. Teruggekeerd vanuit hun overwinteringsplekken, gaven ze een prachtig doorkijkje richting de lente.

Eén met de omgeving

Iets verderop zag ik ‘mijn’ eendenkoppel. Ook teruggekeerd en nu in het kleine vennetje waar zij voor het 4e of 5e jaar hun eieren zullen uitbroeden. Dat is het leuke van vaak op dezelfde plek komen, je ziet van alles gebeuren en beleeft de seizoenen in vergelijking met alle voorgaande. Je wordt een beetje één met de omgeving. Waarbij ik het idee heb iets meer recht te hebben om daar te wandelen dan eenmalige wandelaars. Hoe erg is dat!

Geregeld ruimte voor zon

De bijzonder grijze februarimaand ligt achter ons. De zon komt hoger boven de horizon en lagedrukgebieden lijken vooral rond te tollen in de nabijheid van de Britse eilanden. Boven het noorden en zuiden van Europa heersen momenteel hogedrukgebieden. Bij ons leidt dit tot winden die veelal uit zuid tot oost of noordoost waaien. De temperaturen liggen ’s middags tussen 10 en 15 graden en er is geregeld ruimte voor de zon. Een opgeklaarde nacht brengt de temperaturen rond 0. De komende week valt er echt wel eens regen, maar de wintermoesson is voorbij.

Grieta Spannenburg en Jordi Bloem delen afwisselend hun ervaringen over het weer in een wekelijkse column voor MAX Magazine. Bekijk hun overige weercolumns.

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 10 2024. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie