noordenwind

Het weer: krijgt de vader van Piet Paulusma gelijk over de noordenwind?

Mijn vader zei bij noordenwind in het voorjaar altijd dat deze noordenwind het lang kon volhouden, wel tot in juni. Het zal duidelijk zijn dat april een veel te koude maand is geworden met vaak een noord- tot noordoostenwind.

Mei heeft zich in 1e instantie ook al niet van de warme kant laten zien. Met een hogedrukgebied vanaf Groenland tot over IJsland, de Britse Eilanden en de Golf van Biskaje is een noordelijke stroming een feit. Zeker als de depressies zich boven oostelijk Europa ophouden. Een dergelijke stroming kan aan de andere kant ook snel worden opgeruimd als de depressies vanaf de oceaan weten door te dringen en het patroon ombouwen naar een zuid- tot zuidwestelijke stroming.

Noordenwind kan hardnekkig zijn

Op basis van mijn eigen weerkamerervaring moet ik ook zeggen dat een noordelijke stroming in het voorjaar hardnekkig kan zijn. Ik heb eerder al aangeven niet blij te zijn met een noordelijke stroming die in april bepalend is. Of mijn vader gelijk krijgt moeten we afwachten, want mei is nog maar net een paar dagen oud. Ik ga ervan uit dat wij voorlopig in deze maand mei nog niet het echte zomerweer zullen krijgen. Daarmee bedoel ik een langere periode warmte van rond of boven de 20 graden en veel zon. Soms een bui als afwisseling vind ik nog wel passend bij zo’n zomerweerperiode. We kunnen dan buiten zitten in de tuin of op een terras, de fiets pakken of een wandeling maken. Toch verwacht ik eerder dat als mei gaat opwarmen, dit weleens samen kan gaan met buiig weer.

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 19 2021

Geef een reactie