wind

Het weer: koude wind

De luchtdrukverdeling boven Europa lijkt wel vastgeklonken met klinknagels. Sinds half mei ligt er continu een hogedrukgebied ergens boven het Verenigd Koninkrijk, terwijl lagedrukgebieden boven het Middellandse Zeegebied rondtollen. Zou die hogedrukzone boven Scandinavië plaatsnemen, dan hadden wij meer een oostelijke, warme wind.

Hogedrukgebied

Maar nu ligt het hogedrukgebied wat meer westwaarts en zit de wind meestentijds in de noordelijke hoek. Vanuit Centraal-Europa en Frankrijk kruipen buiencomplexen in slakkentempo dichterbij. De kans op een bui neemt vanaf het weekend van 10 en 11 juni heel geleidelijk wel wat toe. Een bui is overigens meer dan welkom, want de toplaag van de bodem is inmiddels behoorlijk uitgedroogd.

Wind in de rug

Ondertussen zit ik zelf te kijken wanneer ik weer eens een keer met mijn opblaaskajak op pad kan. De afgelopen tijd is het nagenoeg continu windrijk geweest en mijn bootje en armspieren zijn niet sterk genoeg om windkracht 4 te trotseren. Ja, wel met wind in de rug, maar niet als ik daartegenin moet peddelen. Het is wel steeds prima weer voor windmolens en zonnepanelen. Het aandeel van in Nederland duurzaam opgewekte stroom was in de week van 21 tot en met 27 mei 2023 maar liefst 64 procent van alle in Nederland gebruikte elektriciteit. Meer dan de helft daarvan bestond uit zonne-energie. Wie de afgelopen 2 jaar om zich heen heeft gekeken, heeft dan ook goed kunnen zien dat er vele windmolens en zonnepanelen zijn bijgekomen. Mijn eigen dak is in augustus aan de beurt.

Grieta Spannenburg en Jordi Bloem delen afwisselend hun ervaringen over het weer in een wekelijkse column voor MAX Magazine. Bekijk hun overige weercolumns.

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 23 2023. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie