augustusdagen

Het weer: klamme augustusdagen

Vanaf deze week wisselen Grieta Spannenburg (RTV Oost en RTV Utrecht) en Jordi Bloem (Omroep West) elkaar af met het weer in MAX Magazine. U leest die berichten ook terug op MAX Vandaag. Grieta bijt het spits af.

Hondsdagen

Soms weet je iets wel en toch doe je het fout. Zo was ik eens druk met een radiopresentator in gesprek over de ‘hondsdagen’. Deze periode is de warmste van de zomer en vooral ook de vochtigste. Beschimmeling van voedsel buiten de koelkast ligt op de loer, zo vertelde ik. Nou kwamen er tijdens die hondsdagen op enig moment wat vrienden bij mij eten. Een dag van tevoren had ik alvast een pan soep gemaakt. En op het fornuis laten staan. Op de dag zelf trok ik voor het aansteken van het gas het deksel omhoog. Een geleiachtige blauwgroene gloed blonk me tegemoet: zo snel kan dat gaan! In deze augustusmaand denk ik af en toe aan die beschimmelde soepsubstantie.

Augustusdagen geven golfbewegingen in temperaturen

Het is de hoogzomer en het ziet ernaar uit dat de golfbewegingen in temperaturen, die we al een tijdje hebben, voorlopig aanhouden. Daarbij is de ligging van een hogedrukgebied bepalend voor de temperatuur. Nu en dan bevindt het zich zuidwest van ons en hebben wij aanlandige winden en is ‘t veelal 20 tot 24 graden. Dan weer schuift een aparte hogedrukkern over ons oostwaarts en draait de wind tijdelijk naar het zuiden. Vanuit die hoek schuift dan warme tot zeer warme lucht over ons heen. In alle gevallen is de hoeveelheid neerslag aanhoudend beperkt, maar de hoeveelheid waterdamp neemt wel steeds verder toe.

Bekijk ook het artikel uit MAX Magazine waarin Grieta en Jordi zich voorstellen.

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 32 2022. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord