natte sneeuw

Het weer: kans op natte sneeuw

Vraag aan een groepje meteorologen wat ze de saaiste maand vinden en in de antwoorden zal november hoge ogen gooien. In deze een-na-laatste maand is de nazomer echt ver uit beeld geraakt en is de winter ook nog niet in zicht.

Het aantal uren daglicht is beperkt en grosso modo is de 11e maand vaak oninteressant. Nu moet ik wel zeggen dat de huidige novembermaand toch redelijk enerverend uitpakt. De grote neerslaghoeveelheden geven reuring en de waterschappen zijn steeds enorm druk om al het overtollige water kwijt te raken. Zelfs het Woudagemaal in Lemmer heeft gedraaid. Dat zegt wel wat. Met al die nattigheid heb ik november benut voor een paar zompige wandelingen. Mijn voorjaarsbolletjes zijn in de natte grond geboetseerd en de voedersilo’s hangen inmiddels vol met zaden en meelwormen.

Kans op natte sneeuw

De tuinpret van de komende maanden zit toch vooral in door de tuin hippende vogeltjes. Ondertussen lijkt de kou die al weken in Scandinavië heerst, daar stand te houden. Bij ons is het aanhoudend aan de wisselvallige kant, waarbij de wind tijdelijk naar de noordelijke hoek kan draaien. Een hogedrukgebied ligt ten westen van Nederland en kan, als het iets dichterbij komt, ons een paar droge etmalen brengen. Maar evenzeer kan die noordelijke wind ons juist een vleugje winter bezorgen. In deze laatste fase van november wordt de lucht mogelijk koud genoeg om een bui met wat natte sneeuw gepaard te laten gaan. De hogere delen van de Ardennen en het Sauerland zijn gevoeliger voor enige winterse neerslag.

Grieta Spannenburg en Jordi Bloem delen afwisselend hun ervaringen over het weer in een wekelijkse column voor MAX Magazine. Bekijk hun overige weercolumns.

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 47 2023. Foto: Shutterstock) 

Geef een antwoord