winterdagen

Het weer: kalme winterdagen

Het is vaak ‘kort genieten’ met Nederlands winterweer. Halverwege januari 2023 hadden we eventjes een beetje sneeuw, dus ging ik er subiet op uit om te wandelen. Hoe fraai oogt de natuur met een wit laagje. Begin januari 2024 hebben we te maken met kalme winterdagen. 

Het bleef maar regenen

Ik wil elk jaar minimaal 1 sneeuwbal (in eigen land) kunnen werpen. Dat is toch niet te veel gevraagd? Soms is dat echter maar nauwelijks mogelijk, zoals in de winter van 2020. Het bleef maar regenen en slechts op 1 moment, 1 ochtend, eind februari, werd het kortstondig wit. Ik fabriceerde snel een mini-sneeuwpopje en had mijzelf nauwelijks omgedraaid of het ding was al half weggesmolten.

Koude luchtstroom

Kou en sneeuw waren de afgelopen 2 maanden volop voorradig in Scandinavië. Het vroor er dat het kraakte. Voor de Hollandse winterliefhebbers is het altijd zaak dat de wind uit de goede hoek gaat waaien en een deel van die kou kan binnenstromen. Dat is inmiddels gebeurd. Na zoveel weken nattigheid, windvlagen en mildheid, was het werkelijk wennen aan die nieuwe en koude luchtsoort. Een verademing toch ook. Eindelijk zo goed als droog, eindelijk iets wat op winter lijkt.

Maxima tussen 3 en 7 graden

Zodra de wind draait, wordt het wat minder koud en kunnen Noordzeewolken makkelijker arriveren. In dat geval krijgen we maxima tussen 3 en 7 graden, waarbij het zuidoosten het koudst blijft. Bij een noordoostenwind houdt het koude weer van nu overal wat langer aan.

Grieta Spannenburg en Jordi Bloem delen afwisselend hun ervaringen over het weer in een wekelijkse column voor MAX Magazine. Bekijk hun overige weercolumns.

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 2 2024. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie