proeven

Het weer: Ik moet het weer altijd even ‘proeven’

Ik begin door de week de dag altijd vroeg. Zo rond 6 uur zit ik bij mij beneden in de weerkamer. Maar eerst zet ik even een aantal stappen naar buiten, om als het ware het weer te proeven.

Uitzicht op de 3 bruggen van Harlingen

Mist, bewolking, volle maan, maar ook regen of harde wind. Daarna is het tijd om het werk op te pakken voor het maken van de weersverwachtingen en de voorbereidingen voor de radio-uitzendingen die live vanuit de weerkamer gaan komen. De 1e is die van Omrop Fryslân om 6.30 uur. Rond 7.50 uur ben ik te beluisteren op NPO 5 bij Bert Haandrikman. Vanuit mijn weerkamer in Harlingen heb ik uitzicht op de 3 bruggen en de Engelse tuin, dat is een park langs de Noordoostersingel. Ik sta daar regelmatig het weer op te nemen voor MAX.

Het weer kun je proeven

Het is nu in de ochtend nog donker, maar de straatverlichting helpt om wat te zien en verraadt heel snel wat de uitwerking van het weer is. Als de bruggen wit zijn uitgeslagen is dit een teken van (grond)vorst en de kans op gladheid. Even later als het licht wordt, is het gras van de Engelse tuin vaak nog wit uitgeslagen (rijpvorming). Als het meezit zijn de bomen en de struiken ook wit. Dit levert niet alleen mooie plaatjes op, maar het zegt alles over het weer. Het weer is overal te volgen, te zien en te voelen. Soms kun je het ruiken. Ik zeg: het weer kun je proeven!

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 5 2022

Geef een reactie