letterzetters

Het weer: het door letterzetters geplaagde bos

De geur van de herfst borrelt steeds meer op, vooral in het bos. Gecombineerd met de minder stekende zon vind ik dit dan ook een perfecte tijd om op vakantie te gaan.

2 jaar geleden waren mijn vriend en ik eind september in de Taunus, een middelgebergte in de buurt van Frankfurt. Op onze hotelkamer stond als welkom een fles mineraalwater met 2 glazen. Ernaast pronkte een klein flesje sterke drank. Oh nee, het was desinfectie voor de handen. Coronatijden. Gelukkig waren er geen belemmeringen om eropuit te gaan. Tijdens het wandelen werden we soms wel omringd door omvangrijke bospercelen met aangetaste en dode sparren. De letterzetter had flink huisgehouden.

Behoorlijk desastreus

Ook in Nederland zijn vooral de fijnsparren de dupe van deze bastkever. Wie er oog voor heeft kan de sporen van dit insect herkennen: het zijn net hiërogliefen. Op zich mooi, maar wel behoorlijk desastreus. De bossen hebben in 2022 weer een knauw gehad van de warme en droge zomer. Het was hogedruk die de klok sloeg en de hogedrukgebieden waren meerdere weken ‘volgelopen’ met warmte. Na een sterk buiige periode halverwege deze maand lijkt het erop dat deze laatste fase van september wederom tot hogedruk in onze omgeving komt. De aanvankelijke kilte wordt geleidelijk wat verdreven. Echt koud kan het sowieso nog niet worden. Immers, alle wateren rondom ons nog zijn nog relatief warm. Ondertussen ben ik zelf op vakantie gegaan. Dit keer niet in het bos, maar ergens aan zee. Ook heerlijk.

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 39 2022. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie